Christoffer Steenbeck (@csteenbeck)
Svar (26)
Mozzarella er faktisk en god kilde til blandt andet calcium, magnesium, jern og zink samt vitaminerne A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin og E-vitamin. Det er en blød ost, som rent faktisk har et lavere natrium- og kalorieindhold end mange andre oste.
Jeg medsender lige mine to tabeller, hvor du i den første kan se næringsindhold i mozzarella og i den anden sammenligne kalorieindholdet i mozzarella med andre populære oste.
Læs kommentar
8 andre fandt dette svar hjælpsomt
At bage pizza tager 1 - 15 minutter afhængig af ovntypen. I vinterperioden bager jeg selv pizza i en almindelig ovn med bagestål og det tager mig ca. 5 - 6 minutter, men om sommeren bruger jeg en pizzaovn på gas og det tager kun 1 - 2 minutter.
Jeg har nedenfor indsat min tidstabel over afbagning af pizza i forskellige ovntyper. Tabellen tager udgangspunkt i at ovnen af varm og klar til brug ved opstart af afbagning.
Læs kommentar
3 andre fandt dette svar hjælpsomt
Hvilken gas pizzaovn der er bedst afhænger i høj grad af budget, "plads i haven" og en række andre faktorer...
Ønsker du eksempelvis en gas pizzaovn, der også kan tændes op med brænde, skal du vælge en der både kan bruge gas og brænde.
Ønsker du at kunne lave store pizzaer, skal du vælge en af de store pizzaovne.
Ønsker du at kunne stege kød i en støbejernspande, kræver det en pizzaovn med god højde i åbningen.
... mulighederne er mange.
Jeg har blandt andre en Ooni Koda 16 gas pizzaovn, som jeg er rigtig tilfreds med. Jeg har tillige afprøvet flere roterende pizzaovne såsom Witt Rotante og Morsø Forno Spin, men også en lang række forskellige ikke-roterende fra blandt andet Ooni, Dangrill, Cozze og Le Feu. Jeg vender dog altid retur til min Koda 16, som har en god højde i åbningen, en god bredde indeni, hurtig opvarmning og jævn varme under afbagning.
Jeg skal nok kende lidt mere til dine ønsker og tanker omkring pizzabagning før jeg kan pege dig i retning af én model. Du kan også besøge vores side Pizze.dk, og læse endnu mere om blandt andet pizzaovne.
Læs kommentar
1 andre fandt dette svar hjælpsomt
Jeg synes at ricotta ost har en mild, svagt sødlig smag. Det er en mælkehvid, luftig, let grynet og cremet blød friskost, som jeg selv bruger på pizza, men også ser brugt i salater og meget andet. Jeg kan både finde på at lægge ricottaost på pizzaen før afbagning, men også efter.
Søger du en mere fedtholdig og endnu blødere ost, kan jeg anbefale mascarpone, som fremstilles på fløde, hvilket gør, at den ved opvarmning vil flyde endnu mere ud end ricottaosten.
Læs kommentar
7 andre fandt dette svar hjælpsomt
Din pizza bliver våd, hvis du fylder den med vandholdige ikke-tilberedte grøntsager eller smører for meget tomatsauce ud på bunden.
Jeg plejer altid selv at svitse grøntsager af inden de kommer på pizzaen, så den værste væske er fjernet og de ikke udskiller deres væde på pizzabunden under afbagning. For meget væde samler sig i midten af pizzaen og du vil med stor sandsynlighed også have svært ved at få pizzaen taget ud af ovnen efter afbagning.
Når det kommer til tomatsauce handler det om at bruge et moderat lag - hverken for meget eller for lidt. Jeg plejer altid selv at lægge en god portion i midten af pizzaen og bruge bagsiden af en ske til i cirkulære bevægelser at køre tomatsaucen ud på pizzabunden. Det giver en god ensartet fordeling af tomatsaucen.
Husk også lige på, når det kommer til pizza, at less is more. Få ingredienser gør det muligt at smage dem alle, og for mange, kan give en mudret smagsoplevelse og en våd pizza ;-))
Læs kommentar
11 andre fandt dette svar hjælpsomt
Ricotta ost kan være lavet af fåre-, gede-, bøffel- og komælk. Ricottaen er en populær, smagfuld og nærende proteinkilde i en sund og varieret kost, men vi danskere er også begyndt at få øjnene op for den til pizza.
Jeg bruger selv både mascarpone og ricotta ost til pizza. Begge oste er bestemt værdige alternativer til de klassiske mozzarellastrimler- og tern.
Læs kommentar
8 andre fandt dette svar hjælpsomt
Jeg plejer at gå efter 350 - 400 grader i min pizzaovn (gas og elektrisk) og i min almindelig ovn skruer jeg helt op for temperaturen og lander på ca. 250 - 300 grader. Husk at din ovn skal være helt varm førend du begynder afbagning af pizza. Det giver det bedste resultat med god knasende skorpe.
Læs kommentar
4 andre fandt dette svar hjælpsomt
Hvide pizzaer er pizzaer hvor den røde tomatsauce er byttet ud med en hvid ost. Den hvide ost skal være blødere, så den kan smøres ud på pizzadejen.
Til hvid pizza, også kaldet for pizza bianco, bruger jeg selv mascarpone. Et godt tip, så den hvide ost nemt kan smøres ud, er at stille den ud på køkkenbordet et godt stykke tid før den skal bruges. Står man med en fast cremeost, kan det være pokkers svært at fordele den på pizzabunden uden at rive huller i pizzadejen.
Læs kommentar
1 andre fandt dette svar hjælpsomt
Forskellen på mozzarella og bøffelmozzarella (Mozzarella de búfala) er, at sidstnævnte er federe, mere smagfuld og en mere cremet mozzarellaost. Begge oste er dog lavet på komælk.
Læs kommentar
6 andre fandt dette svar hjælpsomt
Den bedste ost til at smelte er typer som gruyere og gouda, og det danske alternativ til de hollandske og schweiziske oste er fynbo eller maribo.
Står du i supermarkedet og skal vælge en godt smelteost til pizza, vil en god tommelfingerregel være, at vælge en ost med en høj fedtprocent. Jo federe, en ost er, og jo mere naturlig, den er, des bedre smelter den. Nogle oste smelter helt, andre lidt og nogle bliver bare hårde.
Jeg vælger altid selv en mellemblød ost, når jeg skal eksperimentere med ost og ikke bare gå med de vanlige mozzarellastrimler- eller tern på min pizza.
Jeg synes og have oplevet, at meget bløde oste bliver seje og hårde oste let bliver usammenhængende på pizza. Jeg går derfor altid selv efter en mellemblød ost. Havarti er nu også et sikkert hit til pizza spørger du mig...
Læs kommentar
8 andre fandt dette svar hjælpsomt
Det bedste mel til pizza er Tipo 00 mel. Melet fås fra blandet andet Caputo, Valsemølllen og mange andre melproducenter.
Tipo 00 sikrer en høj elasticitet og smidighed i pizzadejen og gør den næsten umulig at trække den fra hinanden. Meltypen har den perfekte mængde protein og gluten, der skal være tilstede i en god pizzamel.
Jeg bruger som oftest selv den blå Caputo pizzamel, men jeg har også af flere omgange prøvet Tipo 00 fra Valsemøllen, hvilken også giver en skøn pizzadej.
Læs kommentar
5 andre fandt dette svar hjælpsomt
Som dressing på pizza bruger pizzarier Creme Fraiche dressing fra Graasten Salater. Det er typisk på salatpizzaer at man får en spiral af dressing skudt udover salaten på pizzaen. Selvsamme dressing kan man tilkøbe i et bæger som dip til pizzaskorper.
Jeg kan selv godt finde på at købe den i supermarkedet, når jeg lige ser den, men ellers kan jeg også varmt anbefale en blanding af god olivenolie og hvidløg. Det er ikke dressing, dressing, men det giver bestemt en dejlig smag.
Læs kommentar
11 andre fandt dette svar hjælpsomt
Den bedste ovnfunktion til pizza er almindelig ovn, hvis du bager én pizza af gangen. Insisterer du på at skulle afbage flere pizzaer på en gang vil jeg dog anbefale dig at bruge varmluft.
Til opvarmning af ovnen bruger jeg selv varmluft, men under afbagning skifter jeg altid til almindelig ovn. Det giver bare en god knasende, sprød skorpe på pizza.
Læs kommentar
1 andre fandt dette svar hjælpsomt
Jeg plejer og sige, at pizza kan holde sig en til to dage i køleskabet og to til tre måneder i fryseren. Jeg synes personligt at kold pizza er lækkert, men man kan jo altid opvarme pizza fra køleskab og fryser i et paninijern.
Læs kommentar
8 andre fandt dette svar hjælpsomt
Det usunde element ved pizza er osten, men det kan også være pizzafyld såsom bacon, cocktailpølser, kebab, pepperoni, hvidløgsolie osv. Pizzafyld med et højt fedtindhold kan give en dejlig smag, men mange fedtholdige delelementer på en pizza kan samlet set give en usund pizza.
Jeg har tidligere læst, at Fødevarestyrelsen vurderede, at en pizza indeholder 2000 - 2696 kcal! Det tilsvarer intet mindre end 75 - 100% af, hvad vi har brug for på en hel dag, og det er voldsomt. Jeg har selv eksperimenteret med pizza uden ost, men der mangler ligesom et eller andet på den...
Man kan dog vælge en fedtfattig ost samt gode (læs mere fedtfattige) råvarer som pizzafyld og dermed er pizza måske ikke så usundt igen.
Læs kommentar
11 andre fandt dette svar hjælpsomt
Idéen med ananas på pizza kommer fra Hawaii-pizzaen, som faktisk slet ikke er så eksotisk, som navnet antyder, da den faktisk oprinder fra den den canadiske by Chatham i Ontario.
Hvorvidt man kan komme ananas på pizza eller ej skal jeg bestemt ikke rode mig ud i et postulat om. Jeg kan dog sige, at nævnes ananas i et forum om pizza på eksempelvis Facebook, skal jeg ellers lige love for, at kommentarer om blasfemi mm. hurtigt indfinder sig i tråden.
Læs kommentar
7 andre fandt dette svar hjælpsomt
Det tager 20 - 30 minutter at varme en pizzaovn op, når den ønskede temperatur er på 350 - 400 grader, som er den bedste temperatur til pizzabagning.
Jeg har flere pizzaovne stående og jeg har derfor netop lavet en test forud for mit svar til dig. Her målte jeg opvarmningstiden i min Ooni Koda 16 gas pizzaovn og i min Effeuno P134HA 509 elektriske pizzaovn. Bemærk at jeg havde en biscotto sten i dem begge under testen. Jeg havde ligeså placeret dem i samme hjørne uden vind og de blev tændt samtidig. Målet var selvfølgelig at ramme de samme betingelser for dem begge.
Jeg fik følgende opvarmningstider i de to pizzaovne efter 1, 5, 10, 15, 20, 25, 30 og 35 minutter.
Læs kommentar
4 andre fandt dette svar hjælpsomt
En der laver pizza hedder pizzaiolo, der oversat til dansk er en pizzabager- eller kok. Pizzaiolo er nemlig det italienske ord for pizzakokken, der ælter, bager og snurrer pizzaen, indtil den er dampende varm, knasende sprød og klar til servering.
Læs kommentar
4 andre fandt dette svar hjælpsomt
Ovnen skal stå på 220 - 250 °C når man laver frysepizza. Frysepizza kan både være den billige fra supermarkedet, men også en hjemmelavet pizza du har frosset ned.
Jeg køber meget sjældent frysepizza i supermarkedet, men jeg fryser gerne hjemmelavet pizza ned til senere opvarmning. Jeg plejer enten at tænde min pizzaovn og varme frysepizzaen heri eller også bruger jeg mit paninijern. Begge opvarmningsformer giver en knasende sprød pizzabund.
Læs kommentar
1 andre fandt dette svar hjælpsomt
Revet mozzarella er helt bestemt ost og det er typisk den vi danskere bruger på pizza. Den har en velkendt mild ostesmag, som ikke tager over på en pizza, hvor andet pizzafyld også smagsmæssigt skal komme til sin ret.
Mozzarella er faktisk også andet end blot strimler og tern, som vi typisk køber i supermarkedet. Næste gang du skal lave pizza kan jeg klart anbefale dig at se efter andre typer mozzarella.
Du får lige en tabel med dem jeg kender til.
Læs kommentar
1 andre fandt dette svar hjælpsomt
Man kan godt bruge en pizzaovn indendørs, hvis det er en elektrisk pizzaovn. Jeg vil bestemt ikke anbefale dig at tænde op for en pizzaovn på gas indendørs i et lukket rum, skur eller lignende.
Måske du allerede har tænkt tanken, men du kan jo købe en pizzasten eller et bagestål og 'forvandle' din almindelige ovn til en helt fornuftig pizzaovn. Læg blot sten eller stål på en rist midt i ovnen og skru helt op for ovnen. Afvent at den er opvarmet og du har nu en (næsten) gratis indendørs pizzaovn, som kun kostede dig et par hundrede kroner, maks.
Læs kommentar
5 andre fandt dette svar hjælpsomt
Jeg lader min pizzasten varme ca. 30 minutter i ovnen før jeg begynder min afbagning af pizza. Jeg vil normalt sige, at det tager 20 - 40 minutter, da det i høj grad afhænger af ovnen du har og ikke mindst om du sætter den på varmluft eller ej. Opvarmning af pizzastenen går hurtige i varmluft og det er hvad jeg selv bruger, når jeg bruger stenen. Jeg skifter dog til almindelig ovn under afbagning.
Jeg bruger i øvrigt et infrarødt termometer til at måle overfladetemperaturen på pizzastenen. Har jeg indstillet ovnen til eksempelvis 250 grader, så afventer jeg at temperaturmålingen også siger 250 grader førend jeg begynder afbagning på den.
Slutteligt vil jeg også lige anbefale dig et bagestål, som giver en mere eksplosiv afbagning af pizzabunden.
Læs kommentar
3 andre fandt dette svar hjælpsomt
Forskellen på burrata og mozzarella ligger i konsistensen. Burrata har en blødere konsistens end mozzarellaen og består af to dele - et ydre lad mozzarella og en cremet indre kerne af stracciatella. Både burrata og mozzarella er dog såkaldte friskoste.
Stracciatella består af en strimlet mozzarellaost og fløde og kan faktisk også købes i løst vægt. Jeg plejer selv at bruge mozzarella på pizzaen inden afbagning og burrata på pizzaen efter afbagning.
Læs kommentar
4 andre fandt dette svar hjælpsomt
Pizza topping er lavet af et smelteprodukt, som er fremstillet ved at erstatte mælkefedtet i ost med vegetabilsk fedtstof. Pizza topping er altså IKKE mozzarella omend det til forveksling minder om revet ost.
Jeg forstår udmærket godt dem der kan tro, at pizza topping er ost, idet vi alle ved, at der er ost på en pizza. Det er et smart navn, men det har intet med rigtig ost at gøre. Jeg vælger personligt altid mozzarellastrimler- eller tern til mine hjemmelavede pizzaer.
Læs kommentar
3 andre fandt dette svar hjælpsomt
Revet mozzarella er lavet af drænet frisk mozzarella, der efter dræning kan rives og blive til den revne ost, som vi kender den fra pizza, pasta mm. Jeg kan også varmt anbefale at rive andre oste til brug på pizza, da det kan give vidt forskellige smagsoplevelser. Vil du eksempelvis rive en relativ blød os såsom havarti, kan du med fordel give den et par timer i fryseren, så den bliver lidt ekstra hård, hvorefter den nemmere kan rives.
Læs kommentar
9 andre fandt dette svar hjælpsomt
Cheddarost er lavet af komælk. Oprindeligt kommer cheddarost fra Storbritannien, men i dag finder man producenter af osten over hele verden.
En ekspedient i Inco fortalte mig, at netop cheddarost er en af verdens mest spiste oste. Han fortalte også at den i England står for intet mindre end halvdelen af al solgt ost i landet. Det er godt nok vildt. Jeg bruger selv cheddarost på pizza engang i mellem, men jeg foretrækker nu hvide oste såsom mozzarellastrimler- og tern.
Læs kommentar
5 andre fandt dette svar hjælpsomt